Bu ay seçtiğim kitaplar çocukların kendi yetersizlikleri ile yüzleşmeleri ve bunun üstesinden gelmeyi becermeleri ile ilgili oldu. Aslında bu tüm anne babaların çocuklarının en harika olduğuna inanma ihtiyacı ile başlayan bir kısırdöngü sanki. Buna inanmak istedikçe çocukları daha da yetersiz hissettiriyoruz. Eskiden okullarda bu kadar çok psikiyatrik tanı almış çocuk yoktu. Çünkü bizlerin anne babaları sınıfta ne olup bittiği ile ilgili bu kadar detaylı bilgiye sahip değillerdi. Ama biz çocuğumuzun en ince ayrıntısına kadar, neyi nasıl öğrendiğini ya da öğrenemediğini, bunun hangi beyin kıvrımının hangi probleminden kaynaklanmış olabileceğini öğretmenleri ile, idare ile rehberlikle konuşur olduğumuzdan beri çocuklarımızı daha da yetersiz görür olmaya başladık. Ha bilmesek daha mı iyi olurdu? O ayrı bir yazı konusu olabilir. Bu kadar lafı söylememin sebebi bu kitapta yazar Peter H. Reynolds’un çocuğu teşvik etmek ve başarılı hissettirmek konusunda çok basit bir şeyi, bir noktayı kullanmış olmasıdır. Yani çocuğu motive etmek için harikalar yaratmasını beklemek ya da sen yaparsın sen aslansın kaplansın demekle olmadığını gösteriyor. Aslında yeri gelmişken söyleyeyim yapamayan çocuğa “sen yaparsın bu senişn için ne ki çocuk oyuncağı” demek kendisini kötü hissetmesine sebep olacak kötü yaklaşımlardan biri bile olabilir.

Resim dersi biter, sınıf boşalmıştır. İçeride sadece Vashti ile öğretmeni vardır. Vashti resim yapamadığına inanmaktadır. Önünde boş beyaz kağıdıyla, surat asarak oturmaktadır. Yüz ifadesine bakılırsa bu yetersizliğinden büyük sıkıntı, hatta öfke duymaktadır. Ama öğretmenin tutumu harikadır. Vashti’nin tavrını sorgulamak yerine boş beyaz kağıtta olabilecekleri ortaya çıkarmaya çalışır: “Aa! Kar fırtınasına yakalanmış bir kutup ayısı.” (Yaratıcılığa daha güzel bir teşvik düşünebiliyor musunuz?) Vashti homurdanarak resim yapamadığını söylese de öğretmeni üstünde durmaz: “Bir nokta yap bakalım, o seni nereye götürecek.” İşte Vashti’nin inanılmaz resim macerası bu noktayla başlar. Vashti çok öfkelidir, kağıdının ortasına bir nokta koyar. Öğretmen noktayı inceler ve Vashti’den altına imza atmasına ister. Vashti resim yapmayı beceremiyor olabilir ama neyseki imza atmayı biliyordur. Vashti kağıdın altına adını yazar. Olay tatlıya bağlanır.

Bir sonraki derste Vashti bir sürprizle karşılaşır. Tek bir nokta kondurduğu, altına imza attığı kağıt, güzel bir çerçevenin içinde, duvarda asılı durmaktadır. O öfkeyle yaptığı noktanın Vashti’nin içinde yarattığı olumlu duygu harekete geçer. “Bundan daha güzel bir nokta yapabilirim,” diyen Vashti yeni yeni noktalar yapmaya başlar. Renkli noktalar, minik noktalar, büyük noktalar derken Vashti için bir şeyler değişmeye başlar.

Peter H. Reynolds’ın yazıp resimlediği “Nokta” ufacık bir noktanın insanın yaşamını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor.  Hepimiz başarabiliriz. Yeter ki kalemin ucuyla o ilk küçük noktayı konduralım.

Peter H. Reynolds kitabı resim yapması için kendisini yüreklendiren matematik öğretmeni Bay Matson’a ithaf etmiş. Reynolds’ın ilk noktasını koyduran bu öğretmendi demek ki.

Öğretmeni Bay Matson, Reynolds’ı yüreklendirdiğinde Reynolds ikiz kardeşiyle birlikte yıllardır resim yapıyormuş. Birlikte yedi yaşından itibaren çizgi romanlar hazırlayıp, bunları babalarının fotokopi dükkanında çoğaltıp yayımlarlarmış. Güzel sanatlar akademisine gittiğindeyse “Üstün Öğrenci Ödülü” kazanmış. “Nokta” yazarın en tanınmış kitaplarından biri. Öyle ki, bu kitaptan yola çıkılarak kutlanan bir “Nokta Günü” bile var. 15 Eylül, “International Dot Day / Uluslararası Nokta Günü” olarak kutlanıyor. Yaratma cesaretine bir  övgü  olarak. “Nokta”nın  7 dakikalık kısa animasyon filmi de yapılmış. Bu film, 2005 yılında Amerikan Kütüphaneciler Birliğin’nin ünlü ödülü Carnegie Madalyası’nı kazanmış. Kitabın devamı niteliğinde olan “Mış Gibi” için de bir film yapılmış ve o da ertesi yıl “Çocuklar İçin En Seçkin Video Ödülü”nü kazanmış. Mış Gibi de Altın Kitaplar tarafından basıldı bu arada.

Peter H. Reynolds, bu fikirlerden çok daha fazlasına Nokta Günü için kullanılabilecek, eğitimciler için hazırladığı etkinlik/ çalışma kitapçığında yer vermiş.  Bu kitapcığa http://www.fablevisionlearning.com/pdfs/fablevision_dot_day_handbook.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Gelişimsel Yaş Aralığı: 3-4 yaş