Çocukları zorlamayın ama yeni tatları denemek konusunda rahat olmalarını sağlayın

Rachel Ehmke

Çocuklarda yemek seçme ebeveynlerin yaygın olarak yakındığı bir konudur.  Çocukların her şeyi yemeleri, sebzeleri cesaretle tatmaları, yabancı mutfakları denemeleri , tatlılardan ceviz ayıklamamaları nadirdir.  Bunun yerine, bazı yiyecekler çoğu çocuğun ( ki bunlar yetişkinler de olabilir) hoşuna gitmez ve bazı yiyeceklerin tatlarını beğenmezler.  Genelde hoşa gitmeyen yiyecekler sebzeler olur, tatlılar veya cips bu kategoride değildir.

Uzman psikolog Rachel Busman’a göre herhalde tüm ebeveynler bir dönem çocuklarının yemek seçtiği konusunu dile getirmişlerdir. Dr. Busman’a göre çocukların yemek yeme konusunda biraz daha seçici oldukları bir dönem vardır, Özellikle de kendi otonomilerini kazanmaya çalıştıkları dönemde birden ” Kendi üstümü kendim giyeceğim, dişimi kendim fırçalayacağım, ne yiyeceğimi ben seçmek istiyorum.” gibi cümlelerle karşılaşabilirsiniz.

Çocuklar büyüdükçe tat alma duyuları gelişir bu yüzden de eğer küçükken  önünde ne varsa yiyen bir çocuk büyüdüğünde birden daha seçici olduysa bu normaldir.

Çocukları yemek yemeye zorlamayın !

Çocukların her sebzeyi yemelerini ve yemek piramidindeki tüm besinlere aşina olmalarını istesek de , çocukları yemek yemeye zorlamak tam tersi etki yaratacaktır. Dr. Busman’a göre, çocuğu tabağı bitene kadar masada oturtmak , ona yemek yedirmenin pek de iyi bir yolu değildir. Yemeye zorlamak hem çocukları hem de ebeveynleri strese sokar ve  zihinlerinde yemek yemeye dair  olumsuz bağlantı kurmalarına sebep olur.

Çocuk doktorunuzun çocuğunuzun sağlıklı olduğunu ve çeşitli besinleri yediğini  söylediği müddetçe her yeşil sebzeyi yemeleri üzerine savaşa girmeyin.

Nazik bir şekilde menüyü genişletmeye çalışın

Yemek seçen çocuklar için Dr. Busman çocukların sevdiği yiyeceklere saygı göstermenin yanı sıra yeni yiyecekler denemeleri konusunda onları teşvik etmelidirler.  Siz de bu esnada, yeni yiyecekleri tatma konusunda cüretkar olarak çocuğunuza iyi bir rol modeli olabilirsiniz. Mesela ailecek yiyeceğiniz yeni yemeklerin listesini çıkarın ve bunu bir oyuna dönüştürün. Bakalım bu akşam hangi yemeyi deneyeceğiz? Hatta bu oyunu Bingo gibi bir oyuna da dönüştürebilirsiniz.

Ebeveynler aynı zamanda ilk başta tadılan ama beğenilmeyen yiyeceklerin tekrar denenmesi konusunda da destekleyici olmalıdırlar. Bazen bir yemeğin tadını beğenmek için ,  bir yiyeceğin tekrar denenmesi ( belki yeni bir tarifle) gerekebilir. Bunun için yine kendiniz çocuğunuza örnek olabilirsiniz. Eskiden yiyip de beğenmediğiniz bir yiyeceği tekrar deneyerek belki damak zevkinizin değişip değişmediğine bakabilirsiniz. Bu şekilde çocuklar, sizin de çeşitli durumlara ayak uydurabilir olduğunuzu görürler.

İkinci bir yemek pişirmeyin

Çocuklar akşam yemeğinde olan yemeği beğenmediklerinde , bazı ebeveynler alternatif yemek yapma konusunda kendilerini zorunlu hissederler. Bu çocuklara kötü bir örnek olur ve çocuklara yeni şeyler denemeleri konusunda teşvik etmeyen davranışlardır.  Dr. Busman bu konuda ”Ben hep ,’Burası anneniz tarafından işletilen 24 saat açık bir restoran değil’ derim”, diye durumu örneklendiriyor.

Bunun yerine, Dr. Busman , akşam yemeğinde yapılan yemekleri gerçekten yiyemedikleri zaman için ikinci bir standart seçenek bulundurmayı öneriyor (salata , yoğurt veya bir kase mısır gevreği gibi). Standart bir alternatif seçeneğin bulunuyor olması  hem çocukları hem de ebeveynlerin üzerinden baskıyı kaldırır.  Tabii bu seçenek ara sıra yemek seçen çocuklarda etkili olmaktadır, her akşam bir kase mısır gevreği yemek isteyen çocuklar için değil.

İstenmeyen yiyeceklerle sakince baş edin

Çocuklara,  yiyeceklerin içinde sevmedikleri bir malzeme bulunduğunda , o yiyeceğin tadının tamamen bozulmadığını öğretmek önemlidir. Hamburgerin içinde istenmeyen bir turşunun olması,  hamburgerin tadını mahvetmeyecektir. Çocuklar beğenmedikleri yemekleri tabağının kenarına itmeye , başka bir tabağa koymaya veya başkalarıyla bu öğünü paylaşmaya teşvik edilmelidir.

Bu bazı çocuklar için kabul etmesi güç bir durumdur. Fakat, çocukların öğrenmesi gereken ve sizin onlara model olabileceğiniz bir durumdur. Eğer muz sevmiyorsanız fakat restoranda sipariş verdiğiniz meyve tabağında muz varsa, çocuğunuza sakince muzları nasıl tabağınızın kenarına koyduğunuzu ve nasıl kahvaltınızın tadını çıkardığınızı gösterin.

Yemek seçenler çocuklar için kendi yemeğini kendi yapma stratejisi

Yemek seçen çocukların bu davranışını değiştirmek için uygulanabilecek en iyi yol onları yiyeceklerle haşır neşir etmektir. Bir yöntem beraber market alışverişine gitmek olabilir. Çocuklarınızı sizinle beraber market alışverişine götürmek ve hoşuna gidebilecek yeni besinleri ona seçtirmek iyi bir seçenek olabilir.  Ekmek, et , peynir, sebze gibi her ürünü deneyebilirsiniz. Çocuğunuz bu şekilde nasıl besinlerden hoşlandığını keşfedebilir. Mesela tatlı yerine ekşi elmayı veya daha önceden denediğinden farklı bir tür peynirin tadını seviyor olabilir.

Beraber yemek yapmak da çocuklarınızın yeni yemekler hakkında daha açık olmalarını sağlar. Beraber yemek tariflerine bakın, özellikle çocuklar için yazılmış olan  yemek kitaplarına veya internetteki tariflere bakın. İkiniz için de hoş görünen bir yemeği seçip o yemeği beraber pişirebilirsiniz.  Tarifi seçtikten ve karışımı çırptıktan sonra çocuklar yeni şeyler deneme konusunda daha isteklidirler.  Ailecek favori olan öğünler ( pizza, kendi sandviçini kendin yap gecesi gibi) muhteşem fırsatlardır. Beraber birkaç eğlenceli tarifler düşünün ve denemeye koyulun!

Kaynak: https://childmind.org/article/how-to-help-kids-who-are-picky-eaters/