AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) Türkiye’nin eğitim alanında en anlamlı ve yaygın projelerini yürüten bir sivil toplum örgütü olarak çok güzel bir iş daha yapmış. Anne babaların çocukları ile kitap okumalaranı teşvik etmek amacıyla “Benimle Okur musun?” adlı bir kitap serisi hazırlamış. Bu serinin kitaplarından birisi olan Kendini Arayan Orniterenk benlik gelişimi için çocukların gelişimini örnekleyen hoş bir hikayeye sahip.

Yumurtlayan, ördek gagalı, kunduz kuyruklu, erkeklerinin arka ayağında zehirli bir mahmuzu olan bu memeli keşfedildiği zaman doğa bilimcileri çok şaşırtmıştır. Ornitorenklerin eşsizliği onu Avustralya’nın en belirgin sembollerinden biri yapar.

Bu hikayedeki ornitorenk bir sürü hayvana benzeyen özellikleri olan ama aslında hiçbirine de benzemediğini fark eden bir kafa karışıklığı  içinde kendini bulmaya çalışıyor. Zaten hepimiz ve çocuklarımız da öyle değil mi? Her şeyden birazlar ama aslında tamamen tek ve eşsizler!!

Önemli olan onların o eşsiz taraflarını görebilmemiz. Anne babalığın tüm büyüsü de burada saklı bence.

Bir bebeğe ya da çocuğa dalgın dalgın bakıp onu merak etmek, bazen birlikte puzzle yapmak gibi bir işten çok daha geliştirici olabilir. Etrafımızdaki şeylere de daha dikkatli, daha düşünceli ve konsantre şekilde baktığımız zaman bu şeyler bize çok daha anlamlı, düşündüğümüzden daha anlaşılır ve çok daha ilginç gözükmez mi?.  Bu aynen Kepler, yıldızlara dikkatlice baktığında; Darwin, finches kuşlarını uzun süre gözlediğinde veya Madame Curie, oregonlarla ilgilendiğinde olanla aynıdır. Orada, şimdiye kadar kimsenin görmediği bir şey görülü verir. Bir bebeğin ya da çocuğun daha önce keşfedilmemiş bir duygusunu veya merakını, ancak anne baba olarak kendi ilgimizi vererek keşfedebiliriz.

Aynen bilim adamlarının keşiflerine ya da sanatçıların eserlerine baktıkları gibi, bizim de çocuklarımıza açık bir zihin ve merak ile önyargısız bir şekilde bakmamız gerekmektedir.

Gelişimsel Yaş Aralığı: 5-6 yaş