Bu yaşlardaki çocuklar akllarına koyduklarını yapmak konusnda çok iddialıdırlar. Ama bu daha çok kendi istediklerini yapmak şeklinde olabilir. Sizin arzu ettiklerinizi yapmak konusunda aynı enerjiyi göstermeyeceklerdir. Bu nedenle onlar için kendinizi de oyunları da ilginç hale getirmelisiniz ki, oyuna çekmeyi, orda tutabilmeyi başarabilesiniz.
En ufak bir başarısızlıkta yaptığı işten hemen vazgeçen çocuklara sıklıkla rastlanır. Ama sebat etme gücü aslında bu yaşlarda gelişir. Sebat ise, çocuğun sizinle ilişkisinde zevk aldığı sure arttırkça artar. O nedenle kendinizi ilginç yapmanız gerekiyor diyorum.
İlginç olmak derken illaki; palyaço gibi davranın demek istemiyorum. Kişilik olarak, olaylara yaklaşım şekli olarak ilginç olmaktan bahsediyorum. Kitap okurken ilginç noktalara dikkat çekmek, yaratıcı bir yön katmak, çocuğun beklediğinin dışında davranmak, onu kalıp cevaplarla beslemek yerine düşündürtmeye çalışmaktan bahsediyorum.
Örneğin; kule yaparken muhakkak yüksek olsun diye çaba sarfetmek, ya da sayı öğretmek derdine kapılmak yerine, ne kadar eğlenceli bir iş yaptığınıza yoğunlaşmaya çalışın. Bunun aniden yıkılmasının, çocuğunuzu ne kadar heyecanlandırıp mutlu edeceğini anlamaya çalışın.
AKTİVİTELER
Traş Köpüğü ile Boya
Traş eski bir kek kabınıza ayrı ayrı bölmelere sıkın. Sonra içlerine artık her marketten bulabileceğiniz gıda boyalarından farklı renklerden damlatın.
Çocuğunuzun eline kalın bir fırça verin. Önüne de geniş bir karton ya da paket kağıdı koyun. Fırça ile gelişigüzel istediği gibi kağıdı boyasın.
Titiz anneler de hiç merak etmesin. Bu malzeme su ile silindiği anda kaybolmaktadır, hatta silmeseniz bile zaman içinde uçmaktadır.
Buna çocuğunuzun elini de daldırıp parmak boyası gibi kullanmasına izin verebilirsiniz.
Bölmelere köpüğü ve boyayı koyduktan sonra karıştırma işlemini çocuğunuza bırakın ki; renklerin karışımını ve oluşumunu görsün.
Bu tip malzemelerle, dokunsal hislerle erken yaşlarda tanışan çocukların, yeniliklere, yeni tat ve dokulara karşı da daha açık ve toleranslı olacağı söylenebilir.
Hedef:İnce motor becerisi, keşif, görsel ayrımlaştırma, dokunsal duyarsızlaşma
Adımı Sildim Tahtalardan
Evde bir kara tahta varsa ona, ya da beyaz tahta varsa ona da olabilir harfleri yazabilirsiniz. Ya da çocuğunuzun adını yazabilirsiniz. Kara tahta için bir suluboya fırçası, beyaz tahta içinse mandala sıkıştırılmız bir sünger parçası verebilirsiniz.
Ve çocuğunuzdan bu harfleri üstünden geçerek silmesini isteyebilirsiniz. Gelişigüzel silse de farketmez bir kaç oyun sonra üstünden geçmeyi de başaracaktır.
Hedef:Ince motor beceriler, göz el koordinasyonu, duruş, yön algısı
Zımpara Oyunu
Zımpara ve çocuk yan yana düşünmeğe alışık olmadığımız iki konudur aslında. Ama çocuklar böyle gerçek ve alışık olmadıkları malzemelere karşı çok daha ilgili oldukları için bu tip oyunlara da çok meraklı olurlar.
Bu aktivite çocuğun farklı yüzey ve dokuları keşfetmesi için son derece güzel bir fırsattır. Tabii kağıt gibi kaygan bir zemin olmadığı için zımparanın üstüne pastel boya ile resim yapmak hem farklı bir basınç uygulamayı hem kalem tutuşundaki farkındalığı da arttıracaktır. Tabii bu kaba malzemeden parlak bir sanat eseri çıkmayabilir. Bu ürünü duvarlarınıza asıp sergilemeyebilirsiniz ama yine de çok eğlenceli bir aktivitedir.
Eğer bunu bir sanat eserine dönüştürmek isterseniz ve üşenmezseniz, şunu da deneyebilirsiniz. Eski bir tişörte, boyalı kısım kumaşa değecek şekilde resmi yerleştirin. Isınmış ütüyü zımpara kağıdının arka yüzünde gezdirin. Kağıttaki resmin kumaşa çıktığını göreceksiniz.
Hedef: dokunsal hasssasiyet, ince motor becerileri
Ayna Ayna Söyle Bana
Çocuklar aynaya bakmayı çok sever. Hatta bazı araştırmalar aynanın önünde çalışırken çocukların daha az davranış problemi çıkardıklarını söyler.
Böyle kırılgan bir obje ile çocuğunuza bir iş yaptırmak belki başta düşündürücü olabilir. Ama onunla bu konuda kısa bir bilgilendirme yapıp, nasıl oynayacağınızı anlatırsanız hiçbir problem çıkmayacaktır.
Aynayı duvara asmak daha kontrollü bir oyun ortamı yaratacaktır. Sonra isterseniz beyaz tahta boyası ile isterseniz parmak boyalar ile bunun üstüne karalamalar ya da yaşı büyükse resimler yapmasını isteyebilirsiniz.
Çocuk hem kendisini görüp, hem de ne yaptığını aynı anda görüp çok eğlenecektir.
Hedef: Benlik algısı, ince motor beceriler
Kilit Oyunu
Bir nalburdan bir parça suntanın üstüne beğendiğiniz kilit ve kapı kulplarını monte etmesini isteyin. Sonra çocuğunuzu bunun karşısına koyun. O ne yapacağını anlayacaktır zaten.
Hedef: Göz el koordinasyonu, ince motor ve planlama becerisi
Dikiş Zamanı:
Parmak kaslarının çalışma zamanı . Ama hep kalem kağıt ile yapılan işler bazen sıkıcı olabiliyor yada ilgi çekici olmayabiliyor. Serbestçe çalışabileceği kocaman bir alan olması onu çok heyecanlandıracaktır. Çuval kumaşını iki sandalyenin arasına gergin bir şekilde uçlarından bağlayabilirsiniz yada bantla yapıştırabilirsiniz. Ucu küt olan büyük iğneler ile dikiş başlasın.
Hedef: ince motor becerileri, takip, dikkat
Top Üfleme
Çocuğunuz okuldan geldiğinde ona güzel bir sürpriz hazırlayın. Renkli bantlardan yere birkaç aşamalı yollar hazırlayın. Ama unutmayın kolaydan zora doğru olsun(düz yol ,zikzaklı yol, kare yada üçgen vb.) . Şimdi çocuğunuza düşünüyor görev pipetle üfleyerek topları yolların üzerinden bitişe götürmek .
Çalışkan Ayaklar
Hamur hep masada oynanacak diye bir kural yok değil mi ! Bazen kalıpların dışına çıkmak eğlenceli olur. Yere büyük bir kağıt yada kalın bir naylon koyun. Üstüne birkaç renk hamur koyun. İşte başlıyor ayaklar çalışmaya.
Hedef: kaba motor beceriler, taktil hassasiyet
Eller Ayaklar
Renkli kartonlardan el ve ayaklar kesin ve yere belirli aralıklarla yapıştırın . Çocuğunuzun dengesini kaybetmeden doğru elini ve ayağını kullanarak el ve ayak izlerini takip ederek parkurda yürümesini isteyin . Bakalım çocuğunuz dengesini kaybetmeden resimdeki el ve ayakları takip edebilecek mi.
Hedef: takip, vücut koordinasyonu, planlama becerisi