2-3 yaş civarında çocuklar motor hareket kapasitelerini çok arttırmış oldukları için hiçbir yerde duramazlar. Sürekli hareket etmek isterler.

Kendi sınırlarını görmeye çalışırlar. Zaman zaman kendilerini tehlikeye atacak kadar kontrolsüz bile olabilirler. Bu dönemde çocuğun hem fiziksel gücünü keşfetmesini sağlamak hem de bu gücü yaratıcı bir sürece çevirmeye çalışmak anne baba için bazen zor olabilir.

Çocuğun atlaması zıplaması koşması ve kendisini ve çevreyi anlaması çok önemlidir ama bunu sadece deşarj olsun diye ya da amçsızca yapmak çok da anlamlı olmayabilir.  Amaçsız davranış derken çocuğun bir odadan diğerine koşup durması veya koltukların tepesinde ordan oraya atlamasını kastediyorum.

Tabii bu da zaman zaman görebileceğimiz hareketliliklerdir. Çocuk sadece yastıkların üstünde zıplamaktan da mutlu olur ve kendisini bu şekilde bir sonraki sakin aktiviteye hazırlayabilir. Ama bazen bu amaçsız ve bir sure sonra çocuğa bile sıkıcı gelen hareketlilik kendisini giitkçe arttıran dozlarda tekrar etmeye başlayıp anne baba ve çocuk arasında disiplin problemlerinin doğmasına neden olabilir. Bu durumlar için aklınızda hareketliliği dönüştürebileceğiniz oyunlar olmasında fayda vardır.

Koltukların tepesinde ordan oraya zıplayan çocuğun “kontrolsüz gücü güç değildir”. Ama koltuk kenarlarında gezerken aşağıda bir bataklık olduğunu hayal edip oraya düşmemek için çaba sarfetmeye çalışmak, bunun için bazen hızlanıp bazen yavaşlamak, hem “mış gibi “yapıp sizinle hayali bir dünyaya girip, hem de kendi dürtülerini kontrol edebilmek çok daha kıymetli bir tecrubedir.

 

AKTİVİTELER

Balon Yakalama

 

Bir ipe bağladığınız balonu tavandan sarkıtın. İpi tavana bir kanca ile de bağlayabilirsiniz ama isterseniz kalın bir koli bantı da sabitleme işini

görebilir  Çocuğunuza yüzmede kullandığı köpükten yapılma sosis adı verilen oyuncaktan ya da pazardan bulabileceğiniz plastik sineklikten verebilirsiniz.

Sosis veya sineklik ile topu havada atıp tutmaya çalışmak onu uzun sure meşgul edecek bir aktivite olacaktır. Bir objeyi havada takip etmek mekan algısını, göz el koordinasyonunu vucut duruşunu ve pozisyonunu geliştirecektir.

Bu tür oyunlar çocuğun daha sonraki yıllarda sırada oturma pozisyonu kazanmasından, kalemi doğru tutması becerisine kadar pek çok amaca hizmet edecektir. Okul becerilerin gelişmesi için çocuğunuza zorla boyama yaptırmak veya çizgi çizdirmektense, bu çeşit oyunlara teşvik etmeniz çok daha önemlidir.

 

Mekan algısı, göz el koordinasyonu, kaba motor becerisi, sebat

 

Neye Bastım, Ne Hissettim?

Evde bulabileceğiniz tepsi ya da ayakkabı kutu kapağı gibi malzemelere farklı materyalleri koymanız çok eğlenceli bir oyun yaratmanız için yeterlidir. Ama malzeme seçiminde hayalgücünüzü serbest bırakın.  Örneğin; pamuk, zımpara, nohut, çakıl taşı, traşköpüğü gibi hertürlü oyuncak olarak kullanmayı düşünmeyeceğiniz malzemeyi ortaya çıkarın. Bunların herbirini ayrı bir tepsi ya da kutu kapağına koyun. Kap olarak seçtiğiniz malzemeler çocuğunuzun iki ayağı ile üstünde durabileceği gibi malzemeler olmalıdır.

Öncelikle bu malzemeleri kutudan kutuya zıplayarak hissetmesini sağlayın.

 

 

 

 

 

Sonraki adımda, örneğin sizin el çırpma hızınıza uygun bir hızda bir kutudan diğerine zıplamasını isteyin. Bu oyunu hızlandırıp yavaşlatarak takip etmesini sağlayacak şekilde yapın. Bir işi yavaş yapmayı sağlamak ciddi bir efor gerektirir bu yaştaki bir çocuk için ve çok güzel bir otokontrol egzersizidir.

Daha sonra da, bu oyunu çocuğunuzun gözünü bağlayıp, tabii düşmesin diye elinden tutarak yaptırabilirsiniz. Bu aşamada ise çocuğunuzdan hissettiği şeyin ne olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz. Gözünü kapatarak bir iş yapmak pek çok çocuğu çok heyecanlandırır. Ama daha kontrolcu ve endişeli bir çocuğunuz varsa bu göz kapama oyunundan çok hoşlanmayabilir. Bu durumda fazla ısrara gerek yok, tabii burda endişeli çocuk vs diye okuyunca “ah ne olacak benim çocuğum” demenize de gerek yok. Bu tip pek çok özellik, bazı dönemlerde ortaya çıkıp daha sonra kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir.

 

 

 

 

Duyusal algı, otokontrol, koordinasyon, kaba motor,

 

Yapışkan Top

Bir minik top alın ve bunu, yapışkan kısmı dışa gelecek şekilde koli bantı ile sarın. İyice sıkı bir hale getirdikten sonra bantı kesin ve yapışkan topunuzu çocuğunuzla oynamaya başlayın.

Eşyanın tabiatına aykırı olduğu için, bırakılan bir şeyin düşmemesinin küçücük çocuğu bile şaşırttığını göreceksiniz.

Bazı minikler de, yapışkanın ele temasının yarattığı hisse şaşırıp rahatsız olacaktır. Ama her türlü yeni durum çocuğunuz için zihnini yeniden organize edeceği ve uyum sağlama fırsatı bulacağı bir süreçtir.  Kıymetini bilin.

 

Hedef: Duyusal hassasiyet, motor beceriler

 

Renkli Makarnalar

 

Büyük kırtasiyelerden alabileceğiniz pipo temizleme çubuğu diye satılan, üstü yünkaplı tel çubukları çocuğunuzun önüne bir plastik süzgeç ile birlikte koyun. Önce bırakın kendisi malzemeleri keşfetsin ve neler  yapabileceğini görsün.

Sonra siz çubukları deliklere sokarak ona model olabilirsiniz.

 

Bu malzemeyi çocuğunuz sizinle birlikteyken kullandırmaya özen gösterin. Her ne kadar teller yünle kaplı olsa da bebeklerin nelere muktedir olduğunu hepimiz biliyoruz.

 Hedef: İnce motor beceriler, göz-el koordinasyonu

Vücudumuz

Kağıt toptancılarından ya da mahalledeki kasaptan temin edebileceğiniz, kesekağıdı malzemesinden yapılan kaba kağıttan çocuğunuzun boyu kadar kesin. Yere serin. Sonra da onun kağıdın üstüne yatmasını isteyin. Kalın bir tahta kalemi ile vücudunun dış hatlarından resmini çizin. Sonra o bu çizimin içinden çıksın ve ortaya çıkan çizimi kendince detaylandırsın. Sonra başka bir kağıda da siz yatıp onun sizi çizmesini isteyebilirsiniz.

Hedef: benlik algısı, vücut farkındalığı, ince motor becerileri

Top Tüneli

Büyükçe bir karton kutu bulun.  Bunun alt tarafının her iki ucunu oldukça geniş bir pencere şeklinde kesin. Üst tarafına da topların girebileceği şekilde delikler yapın. Sonra alt kısımdaki geniş kesilmiş yerlerin altına birer sepet koyun. Çocuğunuz yukardan attığı topun gözden kaybolduğunu ve sonra aşağıda bir yerde tekrar ortaya çıktığını görüp çok sevinecektir.

Hedef: Merak, motor beceriler, takip

 

 

 

Denge Oyunu

Bu oyun için kullanacağınız malzeme çok kolay; renkli bir bant . Bantları  yere belirli bir aralıkla yapıştırın ve çocuğunuzun bantlar arasında dengesini kaybetmeden ellerinden destek alarak yürümesini isteyin . Bu esnada siz de çocuğunuza zorlandığı taktirde ”Haydi bakalım  bantları takip et, elini kaldır ve  öne koy” şeklinde komutlar vererek oyuna katılabilirsiniz.

 

Hedef: denge, vücut koordinasyonu , planlama becerisi

 

Zikzaklı İpler

Bütün gün yerinde duramayan bir dakika bile oturmayan ama enerjisi hiç bitmeyen çocuğunuz için müthiş bir oyun. Koridora ipleri  ya da kurdeleleri kullanarak  zikzaklar yaparak yapıştırın. İplere dokunmadan altlarından ve üstlerinden geçerek koridorun sonuna ulaşması gerekiyor. Bu oyun vücudunu esnek kullanmayı ,mekana göre hareket etmeyi ve tabi ki de enerjisini de doğru şeklide harcamasını sağlayacak .

 

Hedef: Mekan algısı , sebat ,otokontrol , konsantrasyon, planlama becerisi