Müzik konusunda çok yetenekli olan Sırma, yaşadığı çiftlikte ailesi ve arkadaşlarına sık sık konser veren müzisyen bir inektir. Bir gün orkestralar arasında bir müzik yarışması düzenlendiğini öğrenir ve şansını denemek ister. Çiftlikte onunla birlikte yaşayan ve onun müziğine hayran olan yakınları Sırma’nın büyük şehre gideceğini duyunca çok üzülürler. Artık her akşam yaşanan müzik ziyafetleri bitecektir. Yaşlı at Toros ise Sırma’nın yeteneğini kullanması gerektiğini söyleyerek diğerlerini ikna eder.
Sırma büyük şehre vardığında hemen iş ilanlarına bakarak katılabileceği bir orkestra aramaya başlar. Pek çok orkestrayla görüşme yapar ama her birinde farklı bir sorunla karşılaşır.
Etobur hayvanlardan kurulu “Işıldayan Gülümseme Orkestrası” otoburları işe almamaktadırlar; ama leziz bir ineğin geldiğini görünce dişleri parıldayarak Sırma’yı içeri çağırırlar yine de. Oradan hemen kaçan Sırma orkestra isimlerine daha fazla dikkat etmeye karar verir.
Fakat “Müziksever Otoburlar” topluluğu da gergedan, fil ve hipopotamlardan oluştuğu için Sırma’yı fazla hafif bulur. Ağırlıkla müziğin ne ilgisi olduğunu anlamayan Sırma “Geviş Getirenler Oda Topluluğu”na gider. Ama orada da (zürafalar arasında) düzeyi yeterince yüksek bulunmaz. Boyun müzikle ne ilgisi olduğunu anlamayan Sırma bu kez “Boynuzlu Hayvanlar Filarmoni Orkestrası”na başvurur. Ne de olsa onun da boynuzları vardır. Ne var ki topluluğun üyelerinin öyle gösterişli boynuzları vardır ki, Sırma’nınkileri ciddiye bile almazlar. Sırma “Sığırlar Senfoni Orkestrası”na kahverengi olduğu için; “İnleyen Nağmeler İnek Orkestrası”na yeterince şık olmadığı için; “Deli Danalar Oda Orkestrası”na deli olmadığı için katılamaz.
Sırma tüm ümidini kaybetmek üzereyken, Çaka adlı bir köpekle tanışır. O da Sırma gibi pek çok yerden çeşitli bahanelerle geri çevrilmiştir. Sonunda ikisi baş başa verip kendi orkestralarını kurmaya karar verirler. İlana her türden, her özellikten aday başvurur. Adayların “sadece yetenekleri” değerlendirilir ve sonunda dört kişi seçilir. “Müzik Dostları” adını alan topluluk yarışmaya katılır ve kazanır.
Bu kitap insanın ne yapmak istediğini bulması, arzusunun peşinden gitmesi ve onu gerçekleştirmek için mücadele etmesi ile ilgili heyecanlı bir macerayı anlatıyor.
Ayrıca çocuğunuzla kitabı okurken pek çok müzik aletini yaylı, üflemeli ya da vurmalı çalgıyı tanımış ve adlarını söylemiş olma şansına sahip olabilirsiniz. Yine kitap boyunca senfoni orkestrası, oda orkestrası, filarmoni orkestrası vs farklarından bahsedebilirsiniz.
Bu bilgilerden de öte kitap çok eğlenceli detaylarla dolu. Mesela sonunda Sırma’nın grubuna katılan hayvanları daha önceki sahnelerde üzgün üzgün sokaklarda dolaşırken görebiliyorsunuz. Ya da kitabın en başında, Sırma dostlarına müzik çalarken, öküz piyanoya yaslanarak onu hayran hayran dinliyor. Sırma’nın gideceğini öğrenince başının üstünde koskoca bir kalp kırılıyor gibi detaylar çok eğlenceli. Çocuğunuzun bu detaylara dikkatini çekmeye çalışmanız pek çok dikkat egzersizi çalışmasından daha kıymetli emin olun.
Önyargılı, insanları dış görünüşlerine göre yargılayan, moda deyimle ötekileştiren bir toplumda yaşarken sadece kendini ve kendisi gibi olanları kabul eden, diğerlerini dışlayan insanlar hakkında konuşabileceğiniz güzel bir konu veriyor bu kitap size.
Yazar: Geoffry de Pennart
Gelişimsel Yaş Aralığı: 5-6 yaş