Evinizden çıkıp halka açık bir yere gittiğinizde etrafınıza bakmak için bir dakikanızı ayırın. Gözleri bir ekrana, neredeyse yüzü kadar büyük bir ekrana yapıştırılmış bir çocuk görmek uzun sürmeyecektir.

  1. yüzyılda inanılmaz teknolojik ilerlemelere tanık olurken, ebeveynler bir çocuğa akıllı telefonlarını veya tabletlerini teslim etmenin, çocuklarının can sıkıntısı veya öfke nöbetlerini gidermek için uygun bir çözüm olduğunu fark ettiler. Ancak, “ekran zamanı” adı verilen bu olgu, küçük çocuklarda zihinsel sağlık problemleri ve davranışsal sorunlar yaratıyor. Bazıları ağlıyor, bazıları etrafındaki şeyleri kırıyor ve hatta bazıları intihar tehlikesi yaşıyor.

Ekran Bağımlılığı

Çocuklar ister video oyunları oynasınlar, ister akıllı telefon uygulamaları kullansınlar, genç erkek ve kızların bağımlılık yaratan davranışlar sergilediğini ve bu davranışların giderek arttığını gösteren kanıtlar var. Peki ekran bağımlılığı neden artıyor? Cevap, büyük ölçüde (düzensiz) ekran süresine yoğun bir şekilde maruz kalmak ile ilgili olabilir.

Yetişkin beyinleri gelişmişken, çocukların beyinleri sinir gelişimini engelleyebilecek ve ekran bağımlılığı bozukluğuna yol açabilecek yapı ve bağlantılardaki değişikliklere açıktır.

Ekran bağımlılığının sınıflamaları şunlardır:

  • İnternet bağımlılığı
  • İnternet oyunu bağımlılığı
  • Sorunlu internet kullanımı
  • Kompulsif (takıntılı) internet kullanımı
  • Patolojik video oyunu kullanımı
  • Video oyunu bağımlılığı
  • Patolojik teknoloji kullanımı
  • Online oyun bağımlılığı
  • Cep telefonu bağımlılığı
  • Sosyal medya bağımlılığı
  • Facebook bağımlılığı

Özellikle internette ve video oyunları ile geçirdiği zaman, çocuğunuzun günlük işlevselliğini tehlikeye atıyorsa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Kaygı
  • Yoksunluk belirtileri
  • Artan tolerans
  • Ekran etkinliklerini azaltma veya durdurmada başarısızlık
  • Dışarıdaki olaylara ya da şeylere ilginin kaybolması
  • Olumsuz sonuçlara rağmen devam etme
  • Kullanım derecesi hakkında yalan söyleme
  • Olumsuz ruh hallerinden kaçmak için teknolojik alet kullanmak

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Ne Kadar Yaygındır?

2015 yılında Behavioral Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, genç Amerikalı ergen oyuncuların yüzde 12’sinin “patolojik video oyuncuları” olduğu bulunmuştur. Video oyunları oynamak herhangi bir kimyasal madde veya zehirlenmeye sebep olmamasına rağmen, araştırmacılar, yukarıda listelenenler de dahil olmak üzere bağımlılık benzeri semptomlara yol açabileceğini söylemektedirler.

Benzer şekilde, psikoterapist Dr.George Lynn için, hastalarının sorunlarının yüzde 80’i çok fazla oyun oynamaktan, çok fazla çevrimiçi video izlemek veya aşırı sosyal medya kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, Dr. Lynn, “gece ve günüz sosyal medyanın eğlence amaçlı kullanımının temel olarak dizginsiz, kontrolsüz kullanımından kaynaklanan kişilik sendromuna” tanık olduğunu söylüyor.

Çok Fazla Ekran Süresi Çocuklarımıza Gerçekten Ne Yapıyor?

Ekran bağımlılığı bozukluğuna sahip olmanın kişiler üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Aile yaşamı ve çocuk gelişimi uzmanı ve erken çocukluk eğitimi danışmanı Claudette Avelino-Tandoc’a göre, ekran bağımlılığı bozukluğuna sahip olmak uykusuzluk, sırt ağrısı, kilo alımı veya kaybı, görme sorunları, baş ağrısı, endişe, sahtekârlık, suçluluk ve yalnızlık gibi sonuçlar doğurabilir. Bununla birlikte, bu semptomların uzun süreli etkileri beyin hasarına sebep olacak kadar şiddetli olabilir. Ekran bağımlılığı bozukluğunun etkilerini araştıran çok sayıda çalışma, ekran bağımlılığı olan çocukların beyinlerinin frontal lob, striatum ve insuladaki dokularının küçüldüğünü veya kaybolduğunu kanıtlamıştır; bu alanlar, planlama ve organizasyonu, sosyal olarak uygun olmayan dürtülerin bastırılmasını ve şefkat ve empati geliştirme kapasitesini yönetmeye yardımcı olan alanlardır.

“Cihazlar veya elektronik aletler kendi başına kötü değildir. Diğer şeylerin yanı sıra iletişim, araştırma, öğrenme, eğlence için faydalı ve gerekli araçlardır ”diyor Dr.Avelino-Tandoc. “Ebeveynler ‘dijital yerliler’ dediğimiz 21. yüzyıl öğrencileriyle uğraşıyorlar. Onlar çocuklarının bu araçları manipüle etmesine izin vermeliler. Burada ‘denge’ anahtar kelimedir.”

Ekran Bağımlılığı: ‘Ekran Saati’ Bağımlılığının Etkileri, Çocuklarında Ekran Bağımlılığından Şüphelen Anne Babalar için 5 Öneri

   1-   18 aydan küçük çocuklar için, görüntülü sohbet dışında ekran ortamı kullanmaktan kaçının. Dijital medyayı çocuklarına tanıtmak isteyen 18 ila 24 aylık çocukların ebeveynleri, yüksek kaliteli programlamayı seçmeli ve çocuklarının gördüklerini anlamalarına yardımcı olmak için izlenecek şeyi çocuklarıyla birlikte izlemelidir.

   2-  2 ila 5 yaş arası çocuklar için, ekran kullanımını günde 1 saat yüksek kaliteli programlarla sınırlayın. Ebeveynler, gördüklerini anlamalarına ve çevrelerindeki dünyaya uygulamalarına yardımcı olmak için medyayı çocuklarla birlikte izlemelidir.

   3-  6 yaş ve üstü çocuklar için, medyayı kullanarak harcanan zamana ve medya türlerine tutarlı sınırlar koyun. Medyanın yeterli uyku, fiziksel aktivite ve sağlık için gerekli diğer davranışların yerini almadığından emin olun.

   4-  Temel kuralları önceden belirleyin ve akşam yemeği veya araba kullanırken birlikte zaman geçirmek gibi meydasız/ekransız zamanların yanında, evde yatak odası gibi medyasız/ekransız mekanlar da belirleyerek bunları uygulamak için çocuğunuzu destekleyin.

   5-  Çevrimiçi vatandaşlık ve güvenlik hakkında, başkalarına çevrimiçi ve çevrimdışı saygıyla davranmak da dahil olmak üzere bilgi edinin.

 

Kaynak: https://www.healthy-holistic-living.com/screen-dependency-disorder-screen-time/