Bu yaşlar artık çocuğun kendi yapıp ettikleri ve kendisine yapılıp edilenler hakkında fikir yürüttüğü bir üst düzey düşünme becerisinin geliştiği bir dönemdir.

Bunu desteklemek için annebabaların da yapacağı çok şey vardır. Çocuk ile duygusal paylaşımların yapıldığı sözel iletişimin kuvvetlendirilmesi bu amaca çok hizmet eder.

Sözel ifade kapasitesi çocuğun hayat boyu yakın ve samimi ilişkiler kurup geliştirme becerisini desteklemek için çok önemlidir. Bu besleyici ilişkiler, pozitif duygular paylaşılıp çoğaltılırken, negatif duyguların da sakinleştirilmesi ve azaltılmasını kapsar. Bu nedenle çocuğun sözel gelişimini desteklemek çok önemlidir. Söze dökülebilen olumsuz duyguların davranışa dönüşme ihtimali çok azalır. Bu nedenle çocuğun durumlardan, duygulardan ve bunların ilişkisi hakkındaki fikirlerinden bahsetmesini sağlamak çok önemlidir.

Çocukla bir problem hakkında konuşurken, sohbetin açılış cümlesi olarak “Neden? Niçin? Nasıl?” gibi soruları sormayın. Çünkü bu sorular, içinde suçlayıcı bir ton barındırır. Olup biteni, çocuğun kendi yorumuyla anlatmasını beklemeden so- nuca ve çözüme atlamayın. Anne baba olarak çoğunlukla mo- tivasyonumuz, durumu eksiksiz anlamaya çalışmak ve hemen bir çözüm önermek şeklindedir. Bu davranışta tabii ki; çocuğumuzun üzülüyor olmasına bizim daha çok üzülüyor olmamız gibi çelişkili bir durum da rol oynamaktadır. Hemen yara- ya pansuman yapmak ve yara bandını yapıştırmak isteriz. Ama bir daha böyle bir durum yaşandığında, çocuğun tutumunu değiştirecek olan davranış bu mudur?

Duyguların ifadesine dayalı bir bağ kurmak, çocuğun an lam oluşturmasını, soyut düşünebilme becerisini, dolayısıyla uyum kapasitesi ve zekâsını geliştireceği gibi, kendisini ve anne babasını da daha iyi anlamasını sağlayacaktır.

 

AKTİVİTELER

Kartondan Dünya

 

Yukardaki resim büyükçe bir karton kutudan yapılmış dinlenme köşesidir. Kutunun tepesine ince uçlu bir makasla delikler açın. Sonra yılbaşı ışıkları satan bir yerden isterseniz renkli ya da sadece beyaz minik ampullü kablolardan alın. Bunu çocuğunuzla oynamadan önce fişe takıp bir iki saat kadar test edin. Çok ısınıp ısınmadığına da bakın. Bu minik ampulleri açtığınız deliklerden içeri sokun. Kutunun içini de çocuğunuzun hoşuna giden yumuşak yastıklar, sevdiği kitaplar ve onu sakinleştiren oyuncaklarla döşeyin.

Eğer bunu süpriz olarak yapmıyorsanız. Obje seçiminde çocuğunuzun da fikrini alın. Burası çocuğunuzun sakin kalmak istediğinde, kitap bakmak istediğinde gideceği bir köşe olsun.

 

Eğer olayı daha da abartmak isterseniz içeri kulaklıklı bir bir müzik aleti de koyabilirsiniz.

Bu köşeyi evde sinirler gerildiğinde çocuğunuzun gidip sakinleşebileceği bir köşe olarak da kullanabilirsiniz. Uyaranlar ne kadar az ise çocuklar o kadar çabuk sakinleşirler.

 

 

 

 

 

Regülasyon, içgörü kazanma, farkındalık

 

Kokusuna Bakalım

Çocuğunuzun alışık olduğu ve pek de tanımadığı kokulu malzemeleri biraraya toplayın. Bunlar yüzüne sürdüğünüz soğuk kremi de olabilir, portakal dilimi de, tarçın, biber, bal vs herşey olabilir.

Sonra bunları ayrı ayrı kaplara ya da şişelere koyun. Çocuğunuzun gözünü kapatıp, tek tek koklamasını ve ne olduğunu bulmasını isteyin. Bu kısma geçmeden önce isterseniz ona gözleri açıkken bir deneme yaptırın ki, tanımadığı kokulara da alışsın.

Oyunu oynarken sıra ile koklama işini yapın, siz de gözünüzü kapatıp kokuyu bulmaya çalışın.

Bu tip tat ve koku duyusuna yönelik oyunlar oynamak yemek tercihleri çok dar olan çocukların duyusal hassasiyetlerini azaltma işine de yarayacağı için çok faydalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sakın Düşürme

 

Bu oyunu bir karton, küçük bir top, bir şişe kapağı ve ip ile oynayabilirsiniz. Kartonun üzerine resimdeki gibi alt alta ve yanyana delikler açın. İpi kartonun iki ucuna sabitleyeceğiniz halkalara geçirin.  Topu kapağın içine yerleştirin ve kapağın üzerinde bir delik açıp  ip geçirin.

Bu oyundaki amaç iki elini aynı anda kullanarak  kapağın içindeki topu deliklerden düşürmeden kartonun tepesine çıkartabilmektir.  Tüm bunları yaparken çocuğunuzun dikkate, sürekli takibe ve topu düşürmemek için iyi bir planlama stratejisine ihtiyacı vardır. Siz de bu esnada oyuna katılıp çocuğunuza topu düşürmemek için ip ile nasıl hamleler yapabileceğini söyleyebilirsiniz.

 

 

Hedef: Dikkat, denge, planlama becerisi, senkronize haraket edebilme

 

Nefes Çalışması

Bu oyun çocuğunuzun hem nefes egzersizi çalışabileceği hem de eğlenebileceği bir oyun. Plastik bardakları  ters çevirip pipetler ile üfleyerek hareket ettirmeye çalışın. Amaç sadece nefesini kullanarak bardağı bitiş çizgisine getirmek.  Bardağı en hızlı bitiş çizgisine getiren oyunu kazanır.

 

Hedef: nefes egzersizi, takip, sebat

 

Top Taşıma

Bu oyunu oynamak için iki tahta parçası ve  bir topa ihtiyacınız var.  Tahta parçalarını karşılıklı olarak tutup üzerine topu koyun. Çocuğunuzdan topu düşürmeden bir noktadan diğer noktaya  taşımalarını isteyin. Bu oyun ile denge , birlikte hareket etme , dikkat ve konsantrasyon çalışmış olacaksınız .

 

Hedef: Denge, birlikte  hareket etme, dikkat , konsantrasyon

  

Eğlenceli Matematik

Matematik çoğu zaman pek eğlenceli olmayabilir. O yüzden kalem ve kağıt kullanarak matematik egzersizi yapmak yerine böyle basit bir oyuncak ile matematik  öğrenmek daha eğlenceli olacaktır .

Kartonlar ile şekildeki gibi bir düzenek hazırlayın. Kağıda bir matematik işlemi yazın ve kartonun üzerine yapıştırın. İki tane plastik bardak alıp altlarını delin ve kartonun üzerine koyun. Daha sonra, çocuğunuzdan kağıdın üzerinde yazan sayılar kadar topu bardakların içine atmasını isteyin. Toplar aşağıya düşeceği için toplamanın sonucunda ortaya çıkmış olacaktır.

Aşağı düşen toplar sayesinde çocuğunuz matematik işleminin sonucunu somut bir şekilde görmüş de olacaktır.

 

Hedef: el-göz koordinasyonu, matematik becerileri

 

 

Gürültücü İpler

Birkaç sandalyelerin ayaklarını  ipleri zikzakaklar halinde bağlayın . Çocuğunuzdan iplere değmeden iplerin arasından geçmesini isteyin. İplerin aralarına ziller bağlayarak iplerin ses çıkartmasını da sağlayabilirsiniz. İplerden ses çıktıkça çocuk iplere değdiğini fark edip daha dikkatli olmaya çalışacaktır.

Biraz daha büyük okuma yazma bilen çocuklar için ise  iplerin bazı yerlerine de görev kartları asabilirsiniz. Renkli ipler kullanacağınız için bu görev kartlarına ”Kırmızı ipten sarı ipe atlamaya çalış” şeklinde yönergeler yazabilirsiniz.

 

Hedef: denge, takip, vücut koordinasyonu, planlama

 

Üfle ve Gol At

Köpük bardakların üzerine  keçeli kalem ile harf yazın . Bardakların önlerine topların geçebileceği büyüklükte delikler açın . Çocuğunuzdan küçük ponpon toplarını  pipet yardımı ile üfleyerek bu deliklerden  içeriye sokmasını isteyin .

İsterseniz oyunu oynarken bir kelime söyleyerek , çocuğunuzunun  topu söylediğiniz kelimenin ilk harfine üflemesini isteyebilirsiniz . Örneğin ”Araba” dediğinizde çocuk topu üzerinde ”A” harfi yazan bardağa üfleyebilir. Yaşı daha büyük çocuklar için ise  topları sırayla  birkaç bardağa üfleyip harflerden bir kelime oluşturmasını isteyebilirsiniz.

 

Hedef: üfleme becerisi, takip, dikkat, okuma-yazma becerileri